logo trmalovy vily logo trmalovy vily F
<zpět na seznam článků

Slavné vily cestovatele Hanzelky a Zikmunda a další vynikající stavby architekta Zdeňka Plesníka v Trmalově vile

29.02.2016

Výstavu 12 staveb z bohaté tvorby jednoho z nejvýznamnějších architektů druhé poloviny 20. století působícího převážně ve Zlíně.
Po studiích na střední dřevařské škole pokračoval ve studiu architektury v Praze na UMPRUM u Pavla Janáka mezi lety 1933-37. Školu mohl plně dokončit až v roce 1947, neboť za války musel projít i koncentračním táborem po uzavření vysokých škol nacisty. Rovněž byl žákem u profesora Gočára.
Ve Zlíně pracoval naplno jako zaměstnanec Centroprojektu od roku 1949. Jeho pojetí staveb v poválečném Zlíně značně vystupovalo z kontextu architektonických trendů té doby.
Zdeněk Plesník byl činný i jinde v republice a po světě. Z mimozlínských staveb určitě stojí za zmínku realizace hvězdárny ve Valašském Meziříčí (1950-56)), vysílač v Pekingu (1954). Po celý profesní život se architekt Plesník věnoval také četným stavbám továrních a výrobních objektů a areálů - Oděvní závod Prostějov (1956-63), MEZ Hulín - nebo objekty výzkumných ústavů (Liberec 1969-76, Ústí nad Orlicí) po celém Československu i ve světě.

Výstava, kterou měli možnost zhlédnout návštěvníci ve Zlíně a ve Valašském Meziříčí je v Kotěrově centru architektury - Trmalově vile v Praze Strašnicích nyní přístupná až do 24. března 2016.

Spolu se stálou expozicí Jan Kotěra učitel bydlení tak můžete v Trmalově vile poznat tvorbu dvou vynikajících architektů, zakladatele moderní české architektury Jana Kotěry a důstojného pokračovatele v nelehké době druhé poloviny 20. století Zdeňka Plesníka.

Přijďte do Trmalovy vily, budeme se na Vás těšit.


Kotěrovo centrum architektury o.p.s.

^
design by
© FOIBOS Books s.r.o.
Všechna práva vyhrazena.